MediCult – Revista de mediere culturală

Indexul Publicațiilor

MediCult – Revista de mediere culturală reunește comunicările prezentate în cadrul Conferinței internaționale „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse”, care este organizată anula, de către Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. Prima ediție s-a desfășurat în data de 18 noiembrie 2022, la Palatul Culturii din Iași, în sala „Ștefan Procopiu”, și-a propus crearea unui spațiu de reflecție comun între profesioniștii din structurile culturale din România și din străinătate, declinând multiplele implicații, oportunități și resurse pe care le presupune medierea culturală, în contextul extins al evoluției și mutației misiunilor instituțiilor culturale din zilele noastre.

Medierea culturală este un concept nou intrat în practicile organizațiilor culturale din România. Acesta regrupează un ansamblu de activități complexe și polimorfe, ce țintesc atingerea unor obiective culturale, sociale și educative specifice: dezvoltarea de noi categorii de public în cadrul organizațiilor culturale, accesibilizarea colecțiilor, incluziunea socio-culturală, co-crearea discursului curatorial etc. Aflat la confluența dintre educație și comunicare, coroborând cunoștințe și competențe specifice cu precădere științelor socioumane, domeniul medierii culturale aduce o nouă abordare în mediul muzeal, centrată pe beneficiarul final al gestului curatorial.

O publicație a Secției Relații Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași

Redacția:

Coralia Costaș (redactor șef),

Oana Dragotă (secretar de redacție),

Gianina Popa,

Raluca Pintilii