Buletinul ”Ioan Neculce” al Muzeului de Istorie a Moldovei

Indexul Publicațiilor

Seria nouă a Buletinului „Ioan Neculce”, publicație a Muzeului de Istorie a Moldovei a reluat, în perioada 1995-2018, tradiția prestigioasei publicații a Muzeului Municipal, din care apăruseră, între anii 1921-1933, nouă fascicole.

Seria veche era dedicată trecutului orașului Iași, fiind publicate documente, izvoare narative și studii documentare, menite să acumuleze informațiile necesare pentru scrierea unei istorii a fostei capitale a Moldovei. Preluarea titlului de Buletinul „Ioan Neculce” marca intenția editorilor de a continua preocupările vechii serii privitoare la istoria Iașilor. Faptul că pe copertă a fost pusă stema orașului Iași definea și vizual interesul publicației pentru contribuțiile privitoare la istoria urbei.

Seria nouă a revistei Ioan Neculce. Buletinul Muzeului de Istorie a Moldovei și-a propus susținerea unor rubrici permanente (Studii și articole de interes general, Studii privitoare la istoria orașului Iași, Patrimoniu muzeal, Viața științifică a muzeului și Recenzii și prezentări de carte), dar, din motive obiective, ultimele numere au renunțat la această compartimentare. Revista a cuprins în paginile sale studii semnate de reputați cercetători, profesori și muzeografi din zona Moldovei și nu numai, astfel încât publicația și-a depășit statutul de revistă a Muzeului de Istorie a Moldovei.

Buletinul „Ioan Neculce” nu a putut avea o apariție anuală, astfel încât, cele 24 de numere publicate în perioada 1995-2018 au fost cuprinse în 13 volume.

Din anul 2019, apariția revistei a fost suspendată.