Ting AN et al., THE YANGSHAO CULTURE IN CHINA. A SHORT REVIEW OF OVER 100 YEARS OF ARCHAEOLOGICAL RESEARCH (I)

Revista „Cercetări istorice” – XLI – 2022

Cultura Yangshao din China. Scurt istoric a peste 100 de ani de cercetare arheologică (I)

(Rezumat)

Studiul prezintă cultura Yangshao și principalelor rezultate obținute în cei 100 de ani de cercetare arheologică. Subiectul este unul de un interes particular, date fiind mult discutatele similarități dintre artefactele acestei culturi preistorice a Chinei cu cele ale culturii Cucuteni-Tripolie din Europa, dorindu-se a fi și un exemplu pentru a promova schimbul de cunoștințe științifice dintre China și Europa.

Studiul prezintă istoricul descoperirilor și a cercetărilor arheologice ale acestei civilizații, subliniind rolul geologului suedez J. G. Andersson în descoperirea făcută în anul 1921 lângă satul Yangshao și în diseminarea primelor rezultate ale cercetărilor arheologice întreprinse aici. Ulterior, începând cu anii 1930 și până în prezent, arheologii chinezi au descoperit peste 7.000 de așezări ale acestei civilizații.

Caracteristicile așezărilor culturii Yangshao sunt prezentate în cea de-a doua parte a materialului, subliniindu-se distribuția geografică și dimensiunile a așezărilor, precum și structurarea internă a acestora (tipuri de case, structuri defensive etc.)

Evoluția culturii Yangshao, respectiv periodizarea și cronologia, sunt detaliate în cadrul ultimei părți a studiului, punctându-se inclusiv rolul unor evoluții locale a acestei civilizații.

Cuvinte cheie: Yangshao Culture, China, Prehistory, Archaeology

Keywords: Cultura Yangshao, China, Preistorie, Arheologie