Rodica POPOVICI, Lucia-Minodora MÂŢĂ, STOVE TILES ORNAMENTED WITH LESS KNOWN DECORATIVE MOTIFS: THE LION, THE DRAGON AND THE KNIGHT

Revista „Cercetări istorice” – XXXIII / 2014

Abstracat / Rezumat

Subiectul acestui articol îl reprezintă cahlele de sobă descoperite într-o aşezare rurală medievală de la Negreşti “Dolheşti”, judeţul Neamţ, care au ca motive decorative leul, dragonul şi cavalerul. Cele cinci cahle întregi şi câteva fragmentare provin din locuinţa II, datată la sfârşitul secolului al XVI-lea şi în prima parte a celui următor (Pl. 1/1-2; 2/1-2; 4/1, 4). Din aceeaşi sobă au făcut parte şi alte cahle fragmentare, decorate cu motive geometrice şi florale (Pl. 3/2, 4-5).

Trei cahle păstrate integral au ca reprezentare centrală un cavaler îmbrăcat într-o tunică scurtă, încinsă la mijloc cu o centură din plăcuţe metalice, pe cap purtând un coif triunghiular cu un panaş bine individualizat. În mâna stângă, cavalerul ţine frâul calului la trap, iar în dreapta, o sabie cu lama curbă, la atac. Echipamentul cavalerului este completat cu pinteni cu tija scurtă şi rozeta cu cinci spini. Acţiunea se derulează sub un portal gotic, puternic schematizat (Pl. 1/1;2/1).

Celelalte două cahle întregi şi câteva piese fragmentare au ca personaj principal un leu rampant, cu trupul acoperit parţial cu solzi, imaginând o îmbrăcăminte de zale, şi coada cu aspect vegetal. Trupul zvelt este încins la mijloc cu o centură din plăcuţe metalice, similară cu cea a cavalerului. Sub leu apar două reprezentări animaliere de dimensiuni diferite, asemănătoare balaurului de pe binecunoscutele cahle cu imaginea Sfântului Gheorghe omorând monstrul (Pl. 1/2, 2/2; 4/1,4).

Cahle decorate cu motive similare s-au găsit numai în Moldova, la Curtea domnească din Piatra Neamţ (Pl. 4/2-3). În Transilvania, cahle cu acelaşi subiect sunt cunoscute din descoperirile de la cetatea Făgăraşului şi castelul cardinalului Martinuzzi de la Vinţu de Jos. Cahlele de la Vinţu de Jos au fost puse în legătură cu reamenajările comandate de cardinalul Martinuzzi la castel, reamenajări care nu au putut fi făcute decât înainte de 1551, anul asasinării sale în aceeaşi localitate (Pl. 5/1-2). Cahlele fragmentare de la Alba Iulia au fost asociate ipotetic aceleiaşi serii (Pl. 5/4). O frumoasă ilustrare a temei apare şi pe o cahlă descoperită în Slovacia, la Velké Meziřiči (Pl. 5/5). Aceeaşi temă este cunoscută în Ungaria pe o cahlă descoperită la Buda (Pl. 6/3) şi pe plăci pavimentare din mănăstirea cisterciană de la Pilis (Pl. 6/1-2).

Cahlele în discuţie ne edifică asupra scenelor care au existat odinioară pe fragmentele descoperite la Curtea domnească din Piatra Neamţ şi corectează, în acelaşi timp, încadrarea cronologică a acestora. Repertoriul decorativ al cahlelor din Moldova se îmbogăţeşte acum cu o nouă temă ‒ cavalerul şi leul în luptă cu dragonul, temă inspirată din vechi scrieri medievale ‒ Yvain Chevalier au Lion de Chrétien de Troyes. Ea se adaugă altor teme ilustrate pe cahlele din Moldova, cunoscute din fabule şi poveşti, istorioare satirice cu animale, cu subiecte diverse, ca tânărul transformat în cerb, Frumoasa şi bestia, motiv cu o largă răspândire în timp şi spaţiu, ursul vânându-şi vânătorul, lupul predicator etc. Cu toate că nu pot fi cunoscute întotdeauna cu precizie sursele de inspiraţie, prezenţa acestor teme pe cahle atestă receptarea lor în Moldova.